Skip to content

Wat opvalt is dat fotografen en ook veel gerenomeerde fotografen hun digitale beeld als eindresultaat uitleveren en daarmee naar mijn mening hun vak, talent, financiën en zelfs hun opdrachtgevers tekort doen.

De architect is niet gestopt met gebouwen maken, de schilder maakt nog steeds schilderijen, de modeontwerper maakt nog steeds kleding en als ik vraag aan iemand: ‘wil je een kopje koffie?’, dan geef ik hem geen URL maar mag degene zijn handen er aan warmen en van de koffie proeven met een koekje erbij.

De fysieke beleving en waarde van mooi beeld is zo anders dan een digitaal plaatje!

In een print is de definitie van de maker onweerlegbaar vastgelegd. Het beeld zoals hij het heeft bedoeld, in kleur, helderheid, scherpte, structuur, compositie, doortekening en sfeer. Je voelt de energie van de maker en eventuele modellen, eigenlijk alle mensen die hebben meegewerkt aan het tot stand komen van het beeld. 

Daarnaast is er een overleving van het beeld. Ik geloof dat beeld in een computer er over bijvoorbeeld twintig jaar nog wel is, maar er niet meer zal ZIJN. Vergeten doe je een fysiek beeld(print) net zoals een beeld in de computer, het verschil is echter dat het fysieke beeld bestaat als bewijs van ‘eens’ en toen’ en de schoonheid waarmee het gemaakt is. Aan de muur, in een kast of op zolder, tastbaar, omdat het een print is overleeft het de tijd. Misschien wel honderd jaar omdat het beeld er ‘is’.

Getuige een artikel in NRC worden er per dag bijna twee miljard kiekjes of foto’s gemaakt. Toch zijn er mensen die ‘beeld’ zijn. Daar heel erg goed in zijn en geloof me als ik zeg: niet iedereen kan beeld maken, maar er zijn mensen die een onweerlegbaar talent voor fotografie hebben en hele mooie beelden maken. Ik vind het zonde dat sommige beelden – ‘de sterretjes’ – verdwijnen in die biljoen kiekjes per jaar, omdat ze meer zijn dan kiekje of foto. Het zijn beelden met een boodschap, schoonheid, verhalen, kunst die gezien en bewaard moeten worden in een andere vorm dan 1920×1080 pixels, voorbij geveegd in een seconde op een tablet of door geklikt op een verkeerd ingesteld beeldscherm.

Voor deze beelden van fotografen, kunstenaars, talenten en natuurlijk voor mijzelf heb ik IPIbox gemaakt: Je mooiste beelden met trots presenteren en te bewaren in een hele mooie koffer. Een doos en design object die ik speciaal heb ontwikkeld om aan alle kanten recht te doen aan de schoonheid en de waarde van de beelden die erin zitten.

Na vele prototypes en constructieverbeteringen is er een handgemaakt portfolio box gekomen, die door de eigenaar met een frees van zijn logo of gepersonaliseerd beeld kan worden uitgevoerd in een schone vorm zonder zichtbare sluitingen en scharnieren. Door de uniek gepatenteerde constructie komen de beelden omhoog als je de cover opent, daardoor kun je ze zonder te beschadigen gemakkelijk pakkenen in de cover op de presentatie balk zonder ergens anders ruimte te hoeven maken vanuit zittende positie bekijken. De bodemplaat is dankzij een ingenieuze vinding gemakkelijk in te delen naar een ander formaat portfolio.

Met handvat er aan is het een mooie koffer waarmee je op stap kunt om je werk te laten zien. Als object staat hij op bijgeleverde voetjes blijvend in een interieur of studio en is het een uitdaging en stimulans voor de fotograaf kunstenaar om iPiBOX  beeld te maken, die hij kan bijvoegen aan zijn collectie en/of direct ‘Out off the Box’ kan verkopen en in een lijst direct aan de muur een plaats kan geven en zo nu en dan kan wisselen. 

Zowel de iPiBOX als de inhoud zijn multifunctioneel te gebruiken.

Voor een speciale serie foto’s is de dunste iPiBOX voor 10 tot maximaal 15 beelden leverbaar. Denk aan huwelijk, reclame of gelegenheidsopdracht. Het is een exclusief object die recht doet en meerwaarde geeft aan de beelden die worden afgeleverd.

Als je de definitie van kwaliteit, professionaliteit en waarde levert, dan kun je de digitale beelden er rustig op een usb stick bij doen, omdat de iPiBOX ergens met inhoud staat en echt van waarde blijft voor jezelf of voor je klanten.

Robbie Sas 

Fotograaf/IPIbox